Google


1. Enllaços interessants:

Qüestions generals de disseny gràfic
Zona de descàrrega de programes
Disseny de webs

original de Joan M. Mas

2. Serveis útils i gratuïts per afegir a les pàgines web.

Formularis.
Cercar paraules o frases.
Crear logotips.
Llistes de correu.
Optimitzar les imatges i comprovar les pàgines.
Tot un recull de serveis i utilitats.
Elements gratis per dissenyar les pàgines.
Applets Java i codi Javascript

 


 

Aquí s'inclouen alguns recursos que permeten aprendre més, obtenir programes i fitxers, i en definitiva ampliar els nostres coneixements. No he volgut fer una llista massa extensa, perquè de fet, obtenir col.leccions d'enllaços per a un tema determinat és d'allò més senzill. Només algunes orientacions bàsiques i apuntar llocs on hi ha molta informació o recursos i amb prou qualitat.

Gairebé tots aquests enllaços porten a pàgines en anglès. És una llàstima, però la majoria de continguts interessants del web estan en aquest idioma. Aquest és un fet, ens agradi o no... i una bona excusa per aprendre idiomes!

Si voleu afegir recursos que siguin equiparables en quant a qualitat i quantitat a aquests o d'altres disponibles a la xarxa, per favor, comuniqueu-m'ho.

Podeu cercar recursos addicionals utilitzant qualsevol bon cercador o índex (Yahoo, Altavista, Alltheweb...) , i teclejant allò que us interessi: disseny gràfic, tipografia, etc.

Si voleu contribuir amb algun enllaç que sigui especialment valuós, envieu-me unes línies.

Qüestions generals de disseny gràfic:

Cercau sobre Disseny gràfic a MiningCo (grans coleccions d'articles, tutorials, i enllaços.) A la resta de MiningCo també hi ha nombrosos recursos sobre gairebé qualsevol tema. Molt aconsellable.

Graphic-design.com,un altre recull d'enllaços sobre diferents temes de disseny.

Designer-Info ofereix informació sobre diferents programes i alguns tutorials. És un recurs molt recomanable, perquè tracta a fons temes com el disseny de gràfics per a la web, el disseny de pàgines... i fa un anàlisi amb rigor dels programes disponibles.

Mike's Sketchpad: una interessant página amb una immillorable explicació del funcionament dels programes de dibuix vectorial, i útils tutorials.

Colorize.com és un web dedicat al món del color. Interessant i, naturalment, ple de color!

Els webs dels principals fabricants de software de disseny gràfic,com Macromedia i Adobe, valen la pena. Bon disseny i molts recursos. Per la seva banda, Corel té un excel.lent web, Designer.com, que s'actualitza mensualment i publica molt bons articles.

Ezines de disseny: un llistat cercant a Yahoo.

A ruku.com, tenen amples col.leccions de tutorials sobre diferents programes de disseny gràfic

Zona de descàrrega de programes:

http://www.softseek.com , freeware32.com, Nonags, shareware.com, simtel.net/, tucows.com/, winsite.com i fontsnthings.com/ són col.leccions de programes freeware i shareware, organitzats per categories, que es poden baixar lliurement de la xarxa.

Disseny de webs:

Una recomanació molt especial per a qüestions de disseny de web: el Manual d'estil de la Universtitat de Yale. Imprescindible.

L'altra cara de la moneda: aprendre veient què no s'ha de fer... pàgines que apesten: http://www.webpagesthatsuck.com/

Projectcool i High Five inclouen una interessant secció on analitzen webs que destaquen pel seu disseny o conceptualització.

Communication Arts és la versió digital d'una coneguda revista de disseny gràfic. Una de les coses més interessants és la secció Interactive-Archive on analitzen el disseny de pàgines web, a l'estil de High Five, i constitueix un autèntic llibre de referència.

La gent de efuse ha preparat una magnífica col.lecció d'articles, que creix contínuament, per tractar tots els aspectes de la creació de webs: http://www.efuse.com

http://www.webreference.com/ és un compendi de recursos per a la creació de pàgines Web, com ho són http://www.stars.com, http://www.siteexperts.com/, HTML writers guild.

 

Serveis útils i gratuïts per afegir a les pàgines web.

original de Joan M. Mas

 

Serveis interessants per crear una web.
Existeixen tota una sèrie de serveis que proporcionen interactivitat a les pàgines, faciliten la navegació o milloren el seu aspecte. De vegades, hom ni es planteja incloure'ls perquè aparentment ha de ser complicat; però a algunes webs ho fan per nosaltres, de forma simple i efectiva. Aquí us oferim enllaços a alguns d'aquests serveis, que són en general gratuïts (és a dir, finançats per la publicitat...) Si en coneixeu algun altre que sigui interessant, digueu-nos-ho i l'afegirem aquí.

Formularis.
Si voleu afegir formularis a les pàgines, per tal de recollir les opinions dels visitants, fer una enquesta, rebre encàrrecs... d'una forma simple i que sembli professional, podeu utilitzar Response-o-matic. Aquest servei recull els resultats del formulari i us els remet per correu electrònic, a l'adreça que li indiqueu. Una manera senzilla d'incorporar formularis tan complets com es vulgui i amb un aspecte professional, sense que el visitant es trobi que s'envien per e-mail (sistema que a alguns internautes que no tenen ben configurat el programa no els funciona.)

Cercar paraules o frases.
Per facilitar als visitants que trobin allò que cerquen, res millor que deixar-los cercar les paraules o frases que els interessen d'entre els continguts de la vostra web. Sona bé, però te aspecte de ser complicat! Amb serveis com els que ofereixen a Hitbox, Thunderstone i a Atomz, no pot ser més senzill. Un cop els heu indicat la vostra url, el seu servidor llegeix i indexa el continguts de totes les pàgines i en crea una base de dades. Rebreu el tros de codi que s'ha d'insertar dins de les pàgines vostres i ja està: ja teniu capacitat de cercar termes, ràpid i fiable, y completament configurable. I us enviaran, a més, un detallat informe de les paraules que la gent ha cercat.

Crear logotips.
Aquest és molt original: per aquells que no saben molt bé com manejar els programes de tractament d'imatges, Cooltext crea un logotip amb el text que desitgeu, i amb una infinitat de colors o textures de fonts, efectes, tipus de lletra... tot es crea en pantalla i en acabar podem descarregar el nostre logo nou de trinca. Un altre servei semblant: http://www.3dtextmaker.com.

Llistes de correu i grups de discussió
Podeu gestionar amb senzillesa una llista de correu per tenir informats els clients, comunicar les novetats sobre les vostres pàgines amb el servei que ofereix Topica.

També ofereixen un servei gratuït de fòrums o grups de discussió; el mateix que fan a www.egroups.com.

Optimitzar les imatges i comprovar les pàgines.
Estau segurs de que les imatges que inclouen les vostres pàgines web són fitxers amb un tamany raonable perquè puguin viatjar ràpidament per la xarxa? Hi ha enllaços incorrectes? Si heu escrit res en anglès, hi ha errades ortogràfiques? Si no n'estau segurs, podeu provar el servei que ofereix www.gifwizard.com: indicau l'adreça de la web i en pocs segons tindreu un informe complet de què està bé i què no hi està.

Tot un recull de serveis i utilitats.
Siteowner és un lloc que ofereix una ampla gamma de serveis per a la vostra web, incloent optimització d'imatges, comprovar la correcció dels enllaços, llistes de correu, fórums de discussió... tota una col.lecció de serveis i funcions que serien difícils de gestionar per nosaltres mateixos. A hitbox ofereixen també una varietat interessant de serveis gratuïts: control confidencial del nombre de visites, i moltes més coses.

Elements gratis per dissenyar les pàgines.
Naturalment, també us vendran bé gràfics, lletres, els programes necessaris... i no manquen webs on tot això s'ofereix de franc. No us costarà gens trobar materials d'aquests a adreces com freefonts, www.esgratis.net, www.thefreesite.com, www.todo-gratis.com, També convé que vegeu la nostra pàgina Cheapware.

Applets Java i codi Javascript
Webs com Javaboutique i Javascriptsource ofereixen gran varietat d'applets de Java i codi javascript, llest per afegir a les pàgines web per funcions especials. Alguns són gratuïts, altres són shareware. Hi trobareu coses molt interessants. Això sí, us caldrà llegir atentament les instruccions que acompanyin el fitxer que descarregueu, perquè pugui funcionar tot correctament.

Bé! Amb això teniu més que suficient per col.locar tots els accessoris a la vostra web! Però si hi ha algun altre servei interessant que convendria afegir aquí, per favor, comuniqueu-nos-ho.


   [ Vigital ] [ Sumari General ] [ Cercar dins Vigital ] [ Manual de diseño digital, en castellano ] [ Contactar ]idees i suggerències programes per al web Gràfics per al web CSS HTML

Pàgina inicial pàgina inicial