Google


editors html

Els programes d'edició d'HTML.
Editors visuals professionals.
Bons editors gratuïts.

Actualment fer una pàgina web no presenta cap problema. Per un costat, hi ha molts programes específics que ho fan fàcil; per una altra banda, la majoria de programes corrents, com ara Microsoft word, tenen una opció de guardar com a pàgina web (html), de manera que n'hi ha prou amb fer el document com sempre i guardar-lo aprofitant aquesta opció.

Els programes d'edició d'HTML.
Tanmateix, si volem crear pàgines web amb un major control sobre el disseny, ens cal un editor específic per a htm. Per sort, no cal fer cap despesa, perquè amb les darreres versions dels navegadors usuals s'inclou una utilitat perquè poguem crear i publicar les nostres meravelles! Amb l'Internet Explorer (versió 4 o 5) s'inclou FrontPage Xpress i amb Netscape hi vé el Composer. Ambdós programes són senzills d'emprar, amb detallada ajuda, i per començar a fer no estan gens malament. StarOffice també inclou un complet sistema d'edició per a la web, i és igualment gratuït.

Crear una pàgina no pot ser més senzill. Obrim la utilitat que vulguem fer servir, sigui Composer o FrontPage, i ens donar à una pàgina en blanc per treballar. Teclejam el text (o l'aferram després d'haver-ho copiat d'algun fitxer que ja tinguem fet) i col.loquem les imatges. Es guarda el fitxer creat i ja està. Tot el codi HTML queda generat automàticament.

Així doncs, no cal tenir ni idea de quins codis conté el llenguatge de definició de les pàgines web, l'HTML? Absolutament sí: convé, abans de posar-s'hi, mirar l'ajuda del programa o la nostra petita pàgina de referència de l'HTML. Encara que no tingueu cap intenció d'escriure directament el codi, us ajudarà saber què és un encapçalament H1,H2, què és un retorn forçat (<br>) etc.

Editors professionals.
Si volem eines més professionals, l'oferta existent és variada. Els darrers editors professionals de pàgines Web permeten una gestió de "sites" complets, facilitant molt la tasca d'establir els enllaços dins del servidor on col.loquem les nostres pàgines. També presenten moltes funcions avançades de format (fulls d'estil CSS, incorporació de multimèdia i animacions); des del punt de vista d'una empresa, també faciliten la creació de catàlegs amb informació vinculada a bases de dades, sistemes de comerç electrònic, etcètera.

Probablement, els tres programes més complets de caire professional són NetObjects Fusion (que va per la 5ena versió), Macromedia Dreamweaver (v. 3) i Adobe Golive.

Amb els tres és possible un control absolut de l'aspecte de la pàgina Web, i és una tasca simple afegir interactivitat i efectes (com els mouseovers, imatges que canvien en passar-hi el ratolí per sobre.) Són programes cars, de manera que fer la despesa ho paga només per un professional...però si teniu pretensions serioses de debò amb aquest tema, us pot convenir qualsevol d'ells. Es poden provar gratuïtament (bé descarregant-los del Web dels fabricants, NetObjects, Macromedia o Adobe, bé a partir d'una versió d'avaluació en CD-ROM.)

No hi ha manera més ràpida i flexible de definir una web que amb Fusion: es col.loquen unes etiquetes que representen les pàgines, reproduint l'estructura de la web, i el programa fa la resta.

Un cop definida la web, qualsevol canvi en l'estructura i disseny general és facilíssim i s'actualitza a tota la resta per si sol.

Dels tres resulta especialment senzill NetObjects Fusion, perquè té un estil únic de manejar el Web complet. Aquest és de debò un programa que sembla dissenyat per dissenyadors, més que per enginyers!

Amb Netobjects Fusion,es comença per definir la Web, com si fos només passar a l'ordinador l'esquema que hem fet amb llapis i paper. A una pantalla tenim unes etiquetes, a l'estil dels Post-its, que representen les pàgines. Donem nom a aquestes etiquetes-pàgina, i les col.loquem de la manera en que volem que estigui estructurat el nostre web, d'acord amb el que hem planejat. A partir d'aquí, Netobjects elabora per si sol i automàticament:

  • tots els elements de navegació,
  • crea menús o barres de navegació,
  • els títols per a cada pàgina, etcètera.

Si canviem d'idea, i eliminam alguna pàgina o la col.loquem en una branca diferent, ho reajustarà tot.

Fer un "lifting" a una web amb aquest programa no és cap trauma, perquè aplica per si sol l'estil elegit arreu de les pàgines (d'entre dotzenes d'estils ja fets, o el que nosaltres creem.)

L'estalvi de temps que això pot suposar en relació a altres programes és impressionant. Com que el programa fa les feines més mecàniques d'assignar enllaços, i col.locar els elements fixos de les pàgines, ens podem concentrar en la creació dels continguts i la part creativa!

Per definir l'aspecte de cada pàgina es pot fer bé individualment, bé per grups de pàgines (o tota la Web). Podem definir un estil o escollir-ne dels pre-elaborats que vénen amb el programa i aplicar-lo. Novament, qualsevol canvi queda automàticament arreglat sense que ens en haguem de preocupar.

La introducció de text i imatges és molt senzilla, ja que es fa com a un programa d'autoedició. Preparem uns contenidors per al text i les imatges i el programa fa la resta! Amb Fusion, veritablement, preparar un web sencer de qualitat professional pot ser una tasca molt breu, i sempre amb la flexibilitat de poder canviar qualsevol cosa sense enfrontar-se al mal son de redefinir tots els enllaços pàgina a pàgina.

Les lloances que faig de Netobjects Fusion es deuen, evidentment, a que el tinc! Me'l proporcionà la gent de Efuse, a canvi d'oferir per als seus visitants alguns dels meus dibuixos. (Efuse és un recurs de consulta obligada per a tothom interessat en la creació de pàgines web, i està esponsoritzat per Netobjects.)

paleta de control
Imatge superior: els programes d'edició de pàgines Web més professionals tenen còmodes paletes de control dels atributs de la pàgina, i canvien d'acord amb el que s'ha seleccionat, sigui una imatge, una taula, text...així, per aplicar qualsevol canvi només cal fer un clic a una paleta sempre visible i molt intuïtiva en el seu ús.

Dreamweaver és, per una altra banda, un magnífic programa amb el qual treballar-hi és molt agradable. La seva interfície és elegant, simple i al temps proporciona el control més absolut. És una eina professional que permet, per exemple, una gestió de tot el Web, col.locar una imatge com a plantilla per col.locar els elements de la pàgina, un maneig avançat de plantilles -amb actualització automàtica de totes les pàgines depenents d'elles- i moltes més coses. No dubteu en provar-ho, ja que Macromedia ofereix una versió d'avaluació completament funcional durant 30 dies, i el programa es domina als cinc minuts.

Adobe Golive, per la seva part, només funciona, a diferència dels anteriors, per a Windows 98 o en Macintosh (de fet, s'utilitza sobre tot a aquests darrers). Les seves prestacions són molt semblants a les de Dreamweaver.

Bons editors gratuïts.
Si voleu que proposi alguna alternativa molt econòmica o gratuïta, a part dels esmentats editors bàsics dels navegadors, de fet existeix un programa molt complet i avançat, amb tot per fer pàgines que incorporen els darreres possibilitats de l'HTML: es diu FirstPage 2000 i és gratis.

1st page 2000

1st Page 2000 té una interfície prou intuïtiva i ofereix totes les prestacions quen calen per pàgines web actuals i atractives, incloent tota mena d'efectes.

No us ho creureu, però FirstPage 2000 inclou un caramull de coses: una ajuda detallada, plantilles llestes per usar, efectes de javascript... No és el programa per un principiant, això sí, perquè es treballa a nivell de codi (més una vista prèvia de com quedarà amb el navegador.), però es pot dir que no hi ha res que faci Golive o Dreamweaver que no es pugui fer fàcilment amb 1stPage 2000, i no és massa difícil de dominar.

First page 2000 canvia la seva interfície segons el grau d'experiència que tinguem: podem escollir entre quatre graus: Fàcil - Normal - Expert i "Hardcore" amb grau creixent de domini de l'HTML. Com que no us costarà res, podeu intentar-ho. Es pot descarregar, com diem, gratis, de Evrsoft.

L'oferta d'editors d'HTML shareware (més algun Freeware) és bastant ampla i podeu veure'n més exemples anant a la secció de HTM editors de qualsevol dels webs que recomanam a la secció final, o a partir d'un servidor de Shareware, com Tucows, podeu obtenir un llistat detallat d'utilitats. Dos dels més coneguts són HotMetal Pro i HotDog. De fet, n'hi ha un bon grapat més.

Per un altre costat, necessitareu altres programes auxiliars per confegir les vostres pàgines:

  • per al maneig i creació de les imatges i animacions;
  • per als fulls d'estil (si en voleu incorporar).
  • un programa client d'FTP per pujar els arxius al servidor (tot i que la majoria d'editors ho poden fer per si sols.)

D'aquests altres programes en parlem a les seccions corresponents. Si teniu projectat crear continguts per al Web, evidentment també hi navegareu... i us convendran algunes utilitats com les que comentam a la nostra pàgina de "Cheapware".

a dalt    { A dalt }


[ Vigital ] [ Manual de diseño digital, en castellano ] [ Contactar ]

idees i suggerències programes per al web Gràfics per al web CSS HTML

Pàgina inicial pàgina inicial