Google


Per escriure... processadors de text i blocs de notes.
Autoedició. La compaginació digital.
Pintura i fotografia digital.
Dibuix vectorial i il.lustració.

Coses més sofisticades: 3D, arquitectura...

Els programes de gràfics permeten provar diferents versions d'una idea sense renunciar a les altres, i així encoratgen l'experimentació.


Gairebé tota la indústria editorial actual es basa en medis infogràfics, tret de premses artesanals que fan edicions limitades. La clau del tractament de les imatges són els programes de gràfics, que podem dividir en dues categories principals: programes de pintura i programes de dibuix (que també es diuen programes d'il.lustració.)

Aquesta divisió obeeix principalment a la manera que tenen els programes respectius de crear i manejar les imatges. Aquí presentam algunes possibilitats d'aquests tipus de programes, com a introducció. Per veure més coses sobre il.lustació i imatge digital, hi hem dedicat una secció completa.

Idees per aplicar els programes de gràfics.
Evidentment, serveixen per incorporar imatges als nostres documents impresos o en pantalla. Això pot aportar-los vida i impacte. És fàcil obtenir imatges ja preparades (clipart) o obtenir-les expressament amb un escànner o una càmera fotogràfica; si cal, podem crear-les a partir de res. El problema principal del clipart barat (el que regalen els programes) és que les seves imatges no sempre són precisament massa refinades. Cal anar molt amb compte en incorporar-les a determinats documents, perquè poden donar una imatge oposada a la que volem projectar.

Crear mapes, esquemes visuals, plànols, diagrames, no pot ser més senzill un cop dominem l'ús bàsic d'aquests programes. Unes poques imatges i un ús assenyat del color poden transformar molt positivament un petit cartell, un anunci...

Podem afegir un toc especial als logotips i lletres que utilitzem. Ens és possible modificar imatges que voldríem utilitzar però presenten algun problema: parts sobrants, imperfeccions, colors incorrectes...

Ens permeten aprofitar imatges que hem elaborat anteriorment amb altres medis, i fer-ne un ús distint, o fer-ne diferents usos.

Tipus de programa principals.
Els programes de pintura (Paint) són també els mateixos que s'empren per al retoc fotogràfic. Les imatges que creen són una mena de mosaic de petits punts (cada punt és un píxel o element de la pantalla) al que assignen un color per formar la imatge. Resultat: fitxers de gràfics aptes per fotografies, imatges amb un aspecte de pintura o dibuix natural i, en general, per qualsevol imatge que s'hagi de veure a una ressolució constant.

Els programes de dibuix o d'il.lustració (Draw) creen les formes com a objectes geomètrics: una combinació de línies rectes i corbes, obertes o tancades. Aquests objectes es poden omplir de diferents colors i tenir un contorn de color i gruix variable. Els objectes es poden ordenar uns respecte dels altres i mantenir la seva independència. Resultat: gràfics que difícilment poden ser tan realistes com els bitmaps, però que es poden escalar a qualsevol tamany sense perdre qualitat. Idonis per il.lustracions linials i estilitzades, esquemes, text i dibuix tècnic.

Les dues categories de programa no són dos móns estancs: cada programa pot fer algunes funcions pròpies de l'altre: per exemple, fer contorns vectorials per seleccionar parts d'un bitmap, o aplicar bitmaps com a replè d'un objecte vectorial.

Als darrers anys han sorgit programes que són, de fet, una combinació d'ambdós sistemes de creació d'imatges, enfocats cap al món de la creació gràfica per a la web: programes revolucionaris com Fireworks o Deneba Canvas.

Què tenim de franc -o quasi?
Quina oferta de programes de gràfics tenim sense haver d'obrir la cartera, o per pocs diners? No molt... Windows duu, de sèrie, un molt bàsic programet de pintura, el Paint (aneu a Programas | Accesorios i el trobareu). Per fer gràfics simples, fins i tot amb text afegit, por servir-vos. Si teniu pretensions més grans, hi ha altres opcions. Vegeu el comentari que fem a Cheapware, de programes com ara PaintShop Pro.La casa Micrografx ofereix tota la seva línia de programes de gràfics, inclòs Picture Publisher, a un preu molt econòmic (es ven fins i tot a quioscs...)

Pel que fa als programes de dibuix vectorial, si no teniu Corel Draw, aprofitau-vos del preu de ganga que sol tenir. Per uns mil durets obtindreu un paquet complet de dibuix i pintura (Corel Draw + PhotoPaint) de calibre professional i una carretada de clipart i tipus de lletra. Aquests afegits no són un regal sense importància: hi ha un miler de fonts, moltes d'elles originals de cases especialitzades com ITC o Bitstream, que valen, de comprar-se individualment, tant com el paquet complet de Corel. Segons aquest criteri, el programa inclou de franc un munt de centenars de dòlars en fonts! El que hem dit: una ganga.

Un paquet semblant, igualment econòmic, però no tan bo, és el de Micrografx (Windows Draw o també Micrografx Designer.) Com a alternativa, i si no teniu massa interès en el dibuix vectorial, proveu el programet de dibuix que inclou MS-Works (MS Draw) o el que inclou Star Office (StarDraw.) Aquest darrer és gratis, com tota la Suite de Star Office.

Les eleccions més professionals.
Alguns dels programes de tractament d'imatges més corrents, d'àmbit més aviat professional (i preu corresponentment car) són, dins dels programes de pintura, Adobe Photoshop, Metacreations Painter, Ulead PhotoImpact, o el mateix PaintShop Pro en les darreres versions.

Existeix un producte freeware, el Gimp, que existia inicialment només en versió per al sistema operatiu Linux, però que es té projectar portar a l'entorn de Windows.

Pel que fa als programes d'il.lustració, els més coneguts són, a part de Corel Draw, els Adobe Illustrator, Macromedia Freehand i Corel Xara, tots ells excel.lents, i en el cas dels tres primers, gràcies en part a l'aferrissada competència que mantenen per situar-se com a eina de treball dels dissenyadors professionals. A diferència dels programes de pintura, als quals domina una opció molt clarament (Photoshop), els tres principals programes d'il.lustració tenen partidaris i detractors i mantenen usuaris fidels.

a dalt    { A dalt }


[ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial