Google


Per escriure... processadors de text i blocs de notes.
Autoedició. La compaginació digital.
Pintura i fotografia digital.
Dibuix vectorial i il.lustració.

Coses més sofisticades: 3D, arquitectura...


Coses més sofisticades
Qui no ha vist pel.lícules com Jurassic Park o Toy Story? O moltes altres pel.lícules, generades íntegrament amb ordinadors o amb efectes especials -realment especials- creats també amb sistemes informàtics.

Els camps més revolucionaris dins de la infografia són, sens dubte, el disseny assistit per ordinador (CAD) i els sistemes de 3D i realitat virtual. Tot i que tant els equips com els programes que es manegen cauen molt lluny del que pot emprar un usuari normal, algunes aplicacions relacionades, més modestes, sí que podem emprar-les a casa. I amb el ritme que segueix la indústria informàtica, segurament no ens equivocam si preveiem que d'aquí a uns pocs anys podrem fer pel.lícules com Bichos al nostre propi pc...

Programes de CAD.
Aquests programes són d'ús essencialment tècnic. Són molt semblants als programes d'il.lustració, perquè treballen també en format vectorial, escalable; ofereixen un major control dels aspectes tècnics: escales, acotaments, representació tridimensional...

Els programes de CAD solen tenir un cost elevadíssim, i donat el seu ús essencialment tècnic no és molt probable que un usuari comú pugui tenir-hi massa interès. Així i tot, existeixen algunes versions bàsiques de programes d'aquest tipus i versions de mostra que es poden provar gratuïtament. Tanmateix, cal recordar que per fer dibuixos linials bàsics un programa d'il.lustració és perfectament vàlid.

Programes de modelat tridimensional.
Aquest tipus de programa permet generar una imatge (o una pel.lícula animada) d'objectes tridimensionals. Els objectes es creen en un format vectorial; normalment, una forma és definida per una sèrie de polígons i xarxes situades a l'espai, que s'omplen amb diferents textures, efectes de llum, etcètera.

Conceptualment, aquests programes de 3D no són difícils d'entendre, però tenen tantes opcions possibles que manejar-los amb total fluidesa pot portar un temps. Alguns programes de 3D, com ara 3D Studio o Bryce, poden crear autèntics móns virtuals, amb efectes atmosfèrics, de llum i de reflexos summament realistes.

Un paisatge quasi-fotogràfic generat amb el programa Bryce, partint de zero: sense cap dibuix previ. En uns pocs minuts podem crear el paisatge, controlant la topografia, el tipus de materials, vegetació, atmosfera, llum...

Cal un bon equip per poder treballar amb una certa velocitat amb les aplicacions de 3D, però es poden crear efectes sorprenents. En uns pocs minuts s'obtenen, partint de zero - sense cap dibuix ni referència previs - paisatges com els d'aquests exemples.

Bryce arriba a uns extrems de sofisticació increïbles: podem situar un cel amb els astres i la lluna amb les fases que corresponguin, efectes atmosfèrics de boira, pluja, pols... aplicar diferents textures realistes als terrenys, i molt més. El programa es pot obtenir en versió d'avaluació a Metacreations, i no caduca, però té desactivada l'opció de guardar. Si el que volem és obtenir una imatge sola, això no és cap problema: basta fer una captura de pantalla.

Un programa semblant a Bryce és Amorphium. És també un modelador 3D, però en aquest cas està enfocat a la creació de models d'objectes tridimensionals i a pintar la seva superfície. Una mena de taller de ceràmica digital: fins i tot podem modelar una peça, com si es tractès de fang.

Encara estan sortint al mercat coses noves: programes com Canoma, que generen un espai tridimensional partint d'una fotografia o un esquema pla; Aquests programes s'estan popularitzant força i cal esperar que cada cop facin coses més sorprenents i es facin més barats.

Per això, no és cap disbarat pensar que d'aquí a uns anys hom pugui crear una pel.lícula d'animació a l'estil de A bug's life o Toy Story a casa seva i al seu PC.

icona a 3d

icona a 3d

Dos petits exemples de petites "escultures" elaborades amb un símbol d'una tipografia Dingbat i un senzill programa de Modelat 3D.

Xara 3D és una utilitat dedicada a la creació de textes tridimensionals (i animacions amb ells.) El seu maneig és ultra-simple, i els resultats notablement bons. Vegeu alguns dels exemples a l'esquerra. És molt divertit crear símbols tridimensionals, com a petites peces de ceràmica, fusta, metall... a partir per exemple d'un símbol (aquí hem fet servir símbols de Zapf Dingbats i de Wingdings, dues fonts que gairebé tothom té.)

Aquest tipus d'objectes són interessants, però amb mesura: si en poseu vint a cada pàgina, ben segur que l'efecte serà d'un mal gust evident. I títols amb tota una frase en 3D val més oblidar-los. Amb el de la 20th-Century Fox ja està tot vist! Xara 3D es pot obtenir en versió d'avaluació de la Web de Xara (www.xara.com)

a dalt   { A dalt }


[ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial