Google


Per escriure... processadors de text i blocs de notes.
Autoedició. La compaginació digital.
Pintura i fotografia digital.
Dibuix vectorial i il.lustració.

Coses més sofisticades: 3D, arquitectura...

 

La manera de manejar els blocs de text i les imatges dels programes de DTP permet un control fi de la col.locació dels elements a les pàgines, cosa que resulta idònia per publicacions com revistes i catàlegs.


Autoedició
Encara que els processadors de textos han fet un gran camí des de la inhòspita pantalla negra dels anys 80, un processador de textos està més pensat per documents d'oficina o correspondència, informes, apunts... però no per a un ús intensiu d'imatge o tractaments especials del text.

Per exemple, podríem escriure fàcilment una novel.la, o un llibre de poesia tal com s'imprimiria, però difícilment podríem preparar una revista, un catàleg a color o un fulletó informatiu amb contingut sobre tot gràfic.

Les solucions més professionals per a aquests propòsits són els programes de DTP (de Desktop Publishing, o Autoedició.) Aquests programes tenen funcions molt més avançades per al disseny de les pàgines, el maneig de blocs de text, control tipogràfic, gestió del color i emplaçament d'imatges Una aplicació addicional que ha donat una nova vida a aquest tipus de programes és la generació de fitxers PDF, als quals totes les tasques de disseny de pàgina i tipografia es mantenen fidelment per al lector.

La manera amb que els programes DTP manegen el text és bastant diferent, i molt més flexible, que a un processador. Els textos s'enganxen com si fossin retalls que es poden moure lliurement per la pàgina. El text que no cap a un bloc, flueix automàticament a un altre bloc que indiquem al programa. Això permet composicions de text i imatge complexes, com les que tenim a les revistes o catàlegs; per una altra banda, també podem automatitzar el flux de text per crear distribucions més regulars i simples (com el text d'un informe o un llibre.)

Els programes d'autoedició no són precisament aplicacions casolanes (tret d'algunes excepcions), i tenen el seu àmbit d'aplicació essencialment al món de les arts gràfiques. Els més utilitzats són:

Adobe PageMaker. Aquest programa ha arribat fins a la versió 6.5, i ha estat substituït per un producte anomenat InDesign, amb més prestacions que el seu precedent.

QuarkXpress és estrictament una eina professional, la que solen usar a les impremtes. Segons sembla, el programa només serveix per a publicacions impreses i té moltes mancances que se resolen amb el que anomenen "xtensions" -plugins que incorporen noves prestacions i que en molts casos s'han de comprar per separat.

Corel Ventura és un vell programa que després de moltes vicissituts va ser adquirit per la casa Corel. Algunes versions de Corel Draw (la versió 5 de fa una anys), l'incluïen, però ara es ven separadament. No s'utilitza massa, perquè no ha tengut al passat, segons sembla, poca fiabilitat (cosa que també ha passat amb algunes versions de Corel Draw.)

L'usuari domèstic o el no professional té a la seva disposició dos programets no molt cars que fan la tasca de l'autoedició més o menys decentment: Microsoft Publisher i Serif Page Plus. Aquest darrer és el més econòmic (es pot comprar per menys de 5000 pts.) i és una ganga, perquè té moltes més prestacions que el Publisher: s'acosta més a l'àmbit professional. Publisher, pel seu costat, el poseeixen molts propietaris de pcs pel fet de venir inclòs dins d'un paquet de programes ofertat amb la màquina.

"Tabs" de text a Freehand

Els controls de format i tipografia de molts programes són molt complets i senzills d'usar.

Per acabar, cal dir que, així com la frontera entre processadors i autoedició s'ha tornat borrosa amb les darreres versions, també hi ha una aproximació dels programes de disseny gràfic (Corel Draw, Illustrator o Freehand) als de DTP. Les funcions de maneig de text i gràfics que incorporen aquests els converteixen en eines perfectes per a la producció de publicacions. D'entre ells, Freehand, sobre tot, s'utilitza molt per a la preparació de curtes publicacions (tríptics, fulletons, informes i catàlegs.)

A l'esquerra veiem les moltes opcions de format de text que incorpora aquest programa. Cada botó té tot de possibilitats avançades de format de paràgraf, text, distribució... Corel Draw també ha incorporat nombroses prestacions d'aquest tipus.


   [ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial