Google


clipart i dingbats

Mapes de bits.
Vectors.
El text com a imatge.
Captura de pantalla.
Calcar imatges digitals.

 

icones

trames

canvi tamany

Els símbols del clipart vectorial es canvien de tamany amb molta facilitat.

 


1

i 2

Clipart: tota mena d'imatges i símbols predissenyats, llestos per usar en un programa de disseny o d'autoedició. El terme originalment es referia a "retalls" de paper que s'enganxaven als diferents projectes. Diferents companyies editaven i venien col.leccions de dibuixos que es podien utilitzar en les publicacions. Una editorial, Dover, és va fer justament famosa per publicar llibres amb il.lustracions tretes de llibres antics, i per tant, sense drets d'autor. Els clients de les editores de clipart eren sobre tot els mitjans de comunicació i les impremtes.

Després de la revolució digital, tot i que encara es pot manejar clipart de retalls, tothom funciona amb la versió digital d'aquesta idea: fitxers d'imatges que es poden usar directament. I qualsevol usuari domèstic té, probablement, una bona col.lecció de clipart -encara que, de vegades, sense tan sols saber-ho.

El clipart és un terme molt ample, perquè inclou tipus de fitxers molt distints entre si i, per tant, que només són aptes per determinats usos o que només es poden manejar dins d'aplicacions concretes.

Clipart vectorial
El clipart més flexible en el seu maneig és aquell que es pot incorporar a una àmplia varietat de programes, i que es pugui canviar de tamany o de forma sense perdre definició. En poques paraules: il.lustracions vectorials. Els avantatges de la il.lustració vectorial els comentam a un article especial dedicat al tema, i explicam el procés de creació d'il.lustracions vectorials a la nostra galeria d'idees.

Els formats vectorials preferits són WMF, EMF (meta-files), i EPS. La majoria de programes de disseny els poden obrir i manipular. Tanmateix, cada programa pot tenir disponible una col.lecció de clipart en el seu format específic. Per exemple, amb qualsevol versió de Corel Draw hi vé una tona de fitxers CDR. Si la versió ja és un poc antiga, fins i tot podreu trobar filtres per importar-los a altres programes.

Clipart de mapa de bits.
No sol emprar-se tant al món editorial, sobre tot per les dificultats en adaptar-lo al projecte particular (sobre tot per canviar-lo de tamany). Però amb la popularització de la web, s'està fent molt freqüent utilitzar clipart en forma de gif o jpg: llest per incorporar a les pàgines. Els gifs, a més, poden ser animacions. Hi ha milers de fitxers d'aquests disponibles arreu de la web. El clipart vectorial segueix essent igual d'útil per a la creació d'imatges i icones per a la web: n'hi ha prou amb exportar la imatge un cop acabada en el format convenient, gif o jpg.

Principals modificacions que cal fer.
Us heu de convèncer d'una cosa abans de res. Si teniu un cd-rom amb mig milió d'imatges, n'hi haurà 450.000 que ni us plantejareu mai emprar. I de la resta probablement el 90 % és d'una vulgaritat que no voldreu fer-la servir, tampoc. Així i tot, encara us podreu tornar bojos cercant el que voleu. I en trobar-ho, és possible que hagueu d'introduir-hi una sèrie de canvis:

  1. El tamany. Si l'heu de canviar de tamany, en format vectorial no té cap dificultat. Bastarà seleccionar l'objecte i amb els punts que indiquen la selecció podem canviar el seu tamany horitzontal, vertical (estirant des de les arestes) o proporcionalment (estirant des dels vèrtexs.)
  2. Els colors. Una altra operació fàcil. Potser la imatge en si està bé, però els colors són inadequats. Per fer-los més harmònics amb la resta del disseny, podem canviar colors de parts de la imatge (o aplicar-ne de bell nou, ja que una bona part del clipart és en blanc i negre.) Heu d'anar amb compte si l'objecte és un grup únic de diferents parts. Abans de canviar el color d'aquestes parts cal desagrupar la imatge; això és una opció que trobareu normalment al menú organizar | desagrupar, o a partir del menú contextual que surt en pitjar el botó dret sobre l'objecte.
  3. Una altra modificació freqüent és agrupar diferents peces de clipart, o eliminar-ne parts no desitjades. Els objectes es poden col.locar de la forma desitjada, com si treballéssim amb làmines d'acetat transparent.

Quin tipus d'imatges trobarem al clipart?
Gairebé qualsevol cosa. Els exemples que hem utilitzat aquí potser suggereixen que les imatges són caricaturesques... en realitat es pot trobar tota mena d'imatges: mapes, retrats, anatomia, animals, queviures, senyals de trànsit, vehicles... de tot i molt.

Pel que fa a la realització, també l'espectre és ample: des de formes geomètriques i símbols simples fins a detallades imatges realistes. Per a cada projecte es pot triar allò que s'hi adiu més.

On poden obtenir-se les imatges? Donau un cop d'ull als vostres cd-rom, perquè en sol venir una col.lecció més o menys generosa acompanyant la majoria de programes de gràfics i paquets ofimàtics, de vegades també acompanyada de fotografies i objectes tridimensionals, textures... (amb Office, Wordperfect, CorelDraw, Xara Webster...) Potser el campió aquí és CorelDraw, perquè tradicionalment, des de la versió 3 (i ja va per la 9) inclou tot un disc de clipart, classificat temàticament.

Alternativament, existeixen nombroses webs que ofereixen clipart, bé gratuït, bé de pagament. Evidentment, no espereu la mateixa qualitat a ambdues categories! Cercau "clipart gratis" a pàgines com www.esgratis.net, www.thefreesite.com, o www.todo-gratis.com. També a partir de la web de Corel, www.designer.com, trobareu accés a una abundant col.lecció d'imatges de franc.

 

Del dingbat- Illustries 1 de Joan M. Mas

Si voleu algunes fonts amb il.lustracions, originals i gratuïtes, passeu per la pàgina on les oferim.

dingbat de fusta

Els símbols més simples poden cobrar un aspecte totalment diferent aplicant alguns efectes, com una transformació en 3D.

 

Ús dels dingbats.
Els dingbats són fitxers de lletres normals i corrents, amb una particularitat: en comptes de tenir assignats caràcters alfabètics o numèrics fan aparèixer a la pantalla dibuixets en blanc i negre (o en el color escollit, però sempre són inicialment monocroms.)

Aquests dibuixos s'utilitzen a continuació com a una font qualsevol; es poden modificar els seus atributs com a text o, per tractaments més avançats, es poden convertir a corbes i manipular-se com es vulgui.

Quin avantatge té emprar aquests dingbats en comptes de clipart convencional? En especial, el fet que per usar un dingbat, no cal cap programa especial. Es poden usar des de qualsevol programa de Windows, i sense problemes de versions. La limitació que tenen és que són monocroms; però es poden manipular fàcilment. Les aplicacions dels dingbats són moltíssimes. Són una font de símbols fàcilment accessibles des de qualsevol programa, per afegir icones o destacar alguna cosa sense complicar-se la vida cercant una imatge que vagi bé. Poden emprar-se per construir il.lustracions simples; o combinar-se entre sí per imatges més complexes.

Fins i tot poden fer-s'hi alguns tractament especials: per exemple, podem fer-hi una mena de joguines tridimensionals amb un programa com Xara 3D. Vegeu l'exemple al costat: un dingbat s'ha convertit en un objecte tridimensional i se li ha aplicat una textura de fusta. En menys d'un minut tenim una bonica peça d'un joc de blocs de fusta.

Trobareu dingbats gratuïts o shareware a molts llocs d'Internet; per estalviar-vos temps,. us recoman que visiteu l'excel.lent The Dingbat Page, a i-us.com. Hi ha dotzenes de dingbats gratuïts, classificats per categories i llests per descarregar.

a dalt    { A dalt }


[ Vigital ] [ Sumari General ] [ Cercar dins Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial