Google


A molts manuals sobre ordinadors i a moltes pàgines d'internet (aquí mateix també) veureu imatges de com és un programa, tal com es veu al monitor. Aquestes imatges es fan aprofitant una possibilitat molt interessant de l'ordinador que es diu captura de pantalla.

Els usos de les captures de pantalla són múltiples, com discutim més avall; qualsevol cosa que vegem al monitor la podem convertir en una imatge normal que després utilitzarem on convengui.

No cal cap programa especial: és una propietat del sistema Windows mateix (si bé existeixen utilitats especialitzades, que permeten major nombre d'opcions.) Per capturar la pantalla, és a dir, fer-ne una imatge instantània del que es veu al monitor a un moment donat, hi ha un sistema molt fàcil que podeu provar ara mateix. N'hi ha prou amb seguir aquestes senzilles instruccions.

L'àrea que és possible capturar depèn de la ressolució de pantalla que estam utilitzant, i ens és possible augmentar-la.

Com efectuar la captura de pantalla:
1. Prepareu el que voleu que es vegi.
2. Pitgeu la tecla ImprPant (o PrintScreen): està situada a la dreta, entre el teclat alfabètic i el numèric (vegeu la il.lustració).
3. Aneu al programa de pintura que volgueu, per exemple Paint o Paint Shop Pro. Obriu una nova imatge: Archivo>Nuevo. A continuació, aneu a Edición>Pegar. Voilà: Apareix la pantalla que heu capturat! Ara és una imatge i la podeu editar com calgui.
4. Alternativament, podeu enganxar la captura de pantalla gairebé a qualsevol programa: per exemple, com a il.lustració d'un document de Word o de Works.

Truc: Amb la captura de pantalla, com podeu endevinar, estau limitats al tamany que mostri la vostra pantalla. Si treballeu normalment a 640 x 480 o 800 x 600 punts i voleu capturar una àrea més extensa, ampliau momentàniament la ressolució de pantalla (per exemple, a 1024 x 768 punts). L'àrea que es pot capturar així és notablement més extensa (vegeu la imatge adjunta).

Tot i que no són necessaris, com hem vist, existeixen programes específics per a la captura de pantalles,i alguns són gratuïts o shareware. PaintShop Pro mateix inclou una utilitat que permet capturar amb algunes prestacions addicionals, com per exemple retallar la part que es vulgui de l'àrea visible.

Aplicació de les captures de pantalla.
Quines aplicacions té la captura de pantalla? L'aplicació més òbvia (i més corrent) és il.lustrar el funcionament de programes de l'ordinador. També podem fer un llistat dels continguts d'una carpeta o d'un disquet capturant la pantalla que els mostri a l'explorador de windows. Capturam i ho imprimim en paper. Podem emprar-lo per fer un mapa visual dels continguts d'un web, amb una tècnica semblant a l'anterior.

També ens serveix per aprofitar les imatges creades amb un programa de demostració que no permeti guardar :) Una bona idea per aprofitar demos de programes com Photoshop, Painter o Bryce! En principi, és una idea vàlida per imatges relativament petites i a ressolució de pantalla (72 dpi). No és impossible, però, aprofitar àrees majors: n'hi ha prou amb moure l'àrea visible, i afegir els bocins de les captures parcials. La limitació d'aquesta tècnica és que, en fer una instantània de la pantalla, el que obtenim és un mapa de bits. No respecta, evidentment, les capes ni els traçats vectorials, i el text deixa de ser editable.

Nota: en els sistemes operatius no gràfics, com ms-dos, la tecla ImprPant imprimeix els continguts de la pantalla a través de la impressora.


    [ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial