Google


A aquesta pàgina:
PDF a la pràctica.
Consells: en què utilitar pdf.

Vegeu també:
Què és PDF.
Com es prepara un fitxer PDF.
Recursos més importants sobre PDF.

 

 

 

pdf de Octavo

cercant a un pdf d'Octavo

Els facsímils en cd-rom publicats per Octavo (www.octavo.com) no són tan sols una reproducció en imatge de les preciades edicions antigues; el text és plenament editable: es pot seleccionar i copiar, s'hi poden cercar paraules...

Quan i com cal utilitzar el PDF
Els documents portàtils PDF estan pensats per poder distribuir fitxers electrònicament, sigui a través de xarxa, sigui en forma de cd-rom o un altre suport. Els fitxers mantenen fidelment el disseny de pàgina original en tots els seus detalls. Però això també és el que pretenen fer també les pàgines web.

En què supera un fitxer d'Acrobat a un document htm ? Fins que aparegueren les versions 4 dels Navegadors, els avantatges del format PDF sobre les pàgines web (HTM) eren evidents.

Amb les primeres versions dels navegadors, per començar, no era possible assegurar que el lector veuria la pàgina amb el tamany, color i tipus de font elegit per al creador; i les possibilitats de disseny de web eren francament limitades (a les primeres pàgines web, a començament dels anys 90, no es podia col.locar text en columnes, l'eina principal de disseny de les pàgines actuals.) No hi havia tampoc manera de controlar la tipografia amb què es mostraria la pàgina, i els gràfics havien de ser necessàriament de mapes de bits (gif i, posteriorment, també jpg.)

Tot això donava un marge prou gran als fitxers d'Acrobat com a forma ideal de distribuir documents amb un format idèntic al dissenyat originalment, i amb molta més flexibilitat.

Als darrers anys, però, amb les versions 4 i posteriors dels navegadors, la situació ha canviat totalment, i la distància entre els dos formats s'ha reduït molt. Ara una pàgina web pot dissenyar-se amb una gran flexibilitat; es poden triar les fonts que es vulguin i, si cal, també es poden incrustar en el document; es poden afegir gràfics vectorials (flash i, aviat, svg) i en conjunt, la idea del dissenyador pot respectar-se molt més al final del procés de disseny.

Però encara així hi ha alguns problemes derivats de la manca de control del tamany físic de les pàgines en imprimir-les, el posicionament correcte dels elements, i altres qüestions que fan tornar de nou al format PDF quan cal una absoluta consistència entre el document original i el que el lector obtindrà en pantalla o imprès. Amb Acrobat, perquè es mostri com cal el document, no hi ha una dependència de programes adjunts (plugins), de les darreres versions, o d'una determinada configuració del navegador. I per un altre costat, per transferir-lo o transportar-lo tota la información està inclosa en un sol fitxer .pdf, en comptes d'estar repartida entre diferents fitxers (com a les pàgines web, on cada imatge és un fitxer independent, i a més pot haver-hi fitxers addicionals de full d'estil, javascript o java, flash.)

El format PDF, d'un altre costat, ha guanyat un nou terreny d'aplicació en el món de la impremta. Molts dissenyadors ara creen fitxers d'acrobat per a la seva distribució als serveis d'impressió. Si es configura com cal la creació del fitxer acrobat, l'impressor obtindrà tot el que li cal per poder treure correctament en paper el disseny que se li ha proporcionat.

La incorporació de fonts a les pàgines web ha estat fins ara un procés sense massa garanties i, en el millor dels casos, bastant laboriós. En contrast, per crear un document pdf que incorpori fidelment les fonts, el programa ho fa automàticament i sense problemes (i si s'utilitzen fonts PostScript, Type 1, encara més fàcilment.)


Consells i exemples interessants d'ús d'Acrobat.
Vegem algunes aplicacions per a les quals el format PDF és ideal; aquests són simplement exemples d'aplicacions reals, allò que es fa actualment amb el format d'acrobat.

Formularis. Quan es vol un formulari que sigui respectat amb la màxima exactitud, i distribuir-lo electrònicament, pdf és la solució. Moltes institucions, per exemple, els Governs Autònoms o el Boletín Oficial del Estado, editen una versió electrònica de les seves publicacions oficials i la distribueixen electrònicament, tant en forma de cd-rom com a través de les seves xarxes. Així, un ciutadà que, per exemple, necessiti un formulari determinat, pot baixar-so d'Internet estalviant-se el viatge a una dependència oficial just per recollir-lo. Amb Acrobat, s'assegura que el formulari que imprimirà el ciutadà serà fidel al model original.

Llibres com els d'Octavo, que ja comentam a la pàgina anterior de la secció. És fascinant com es pot recuperar la informació d'obres del passat i fer-ne una combinació amb el millor del món del paper i el món dels bits. Cada tom -és a dir, cada cd-rom- d'Octavo, mostra les imatges d'un llibre original, com ara el Manuale Tipografico de Bodoni, però el text és totalment digital: sota les lletres del document original s'hi amaga una versió digitalitzada que es pot copiar a qualsevol aplicació,i on es poden cercar paraules o passatges.

Crear un ezine. Si volem publicar un ezine, la forma més simple és fer-ho en forma de pàgina web. Però si té especial importància el format, podem utitlizar acrobat. A Adobe, per exemple, teniu mostres del seu Adobe Magazine, una revista de disseny.

Presentacions i material educatiu per a la pantalla. Acrobat pot ser una eina per a la creació de presentacions, semblant a PowerPoint. Té una sèrie d'avantages clars: es pot controlar la forma en que es fa la transició entre pàgines, es poden enllaçar parts del document entre sí o amb documents diferents, té molta més flexibilitat en la incorporació de gràfics i fonts, i el disseny es fa en qualsevol aplicació, per després crear el document PDF.

Presentació d'originals a una impremta; un exemple que hem citat abans. PDF està basat en el llenguatge de programació PostScript, l'estàndard per a la impressió comercial de qualitat; i les fonts Type 1 també estan basades en PostScript. Tot plegat, es tracta d'un format fiable, recolzat per una llarga experiència d'ús professional.

Crear catàlegs de fonts, o de gràfics. Moltes webs aporten catàlegs dels seus productes en forma de fitxers pdf. L'avantatge que té això és que el visitant s'estalvia un llarg recorregut a través de diferents pàgines; en comptes d'això desa el document pdf al seu disc i després el mira amb tranquil.litat.

Llibres de text a la carta. Una idea per a una editorial. Vendre llibre amb format a la carta. El visitant paga una quantitat pel text, i elegeix com vol baixar-se'l; alguns poden triar text simple, altres poden elegir un tipus determinat de lletra i amb il.lustracions o sense elles. Un cop elegit tot això, a l'editorial online creen el seu llibre personalitzat, en forma de fitxer d'Acrobat i se li deixa llest per descarregar, amb una contrassenya que es facilita en haver cobrat. Probablement algú ja ho fa, a això... i potser es crea de forma automatitzada!

Crear un sol document PDF per recopilar un conjunt de pàgines Web. Una bona manera de transportar un conjunt de pàgines web. Això és una idea excel.lent, per exemple, per mostrar-les a una presentació o a una classe. Cal crear un sol fitxer PDF, que inclou tot el text i les imatges. Això es pot fer fàcilment amb Acrobat; fins i tot el programa té la capacitat (que trobam a programes com WebReaper) de descarregar una web sencera, o les parts que s'indiquin, i seguir enllaços externs, per, a continuació, crear un sol document PDF amb tot correctament col.locat. El programa gratuït HTMLDoc ( vegeu la pàgina de Cheapware) fa una cosa semblant, però és necessari haver desat primer les pàgines web al disc dur.

 

 

 

 

a dalt    { A dalt }


[ Vigital ] [ Sumari General ] [ Cercar dins Vigital ] [ La Teranyina d'Imatges ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial