Google


Aquesta pàgina:
Què és PDF.
Com es prepara un fitxer PDF.
Recursos més importants sobre PDF.

Vegeu també:
PDF a la pràctica. Consells.Pantalla de Acrobat Reader

Pantalla d'Acrobat Reader: Inclou unes fitxes laterals amb l'índex de tot el document per accedir ràpidament a les seccions.

Què és PDF.
Les segles dels documents PDF signifiquen Portable document format. Aquest tipus de fitxers es poden llegir i imprimir utilitzant un programa gratuït, l'Adobe Acrobat Reader. Aquest programa vé inclòs amb molts programes, a cd-roms de revistes i, en tot cas, es pot baixar gratuïtament del seu fabricant , Adobe (www.adobe.com) Cada cop s'utilitzen més: molts manuals de programes venen en format PDF; molts impressos que es troben a adreces d'internet, també. Per què ha tingut tant èxit? Quins avantatges té?

Adobe Acrobat Reader permet les funcions bàsiques de llegir el document, imprimir-lo i cercar-hi paraules concretes i, normalment, es poden copiar parts del text i les imatges per portar-les a altres aplicacions. El seu maneig no ofereix dificultats; en ocasions el document inclou una taula de continguts que apareix al marge esquerre de la pàgina. Fent clic sobre el títol ens porta a la part corresponent del document. De vegades, també pot tenir una vista en miniatura de les pàgines, que ens permet localitzar parts concretes del document d'una forma visual.

Aquest tipus de documents poden incloure hiperenllaços, similars als d'una pàgina web, i enllaçar amb qualsevol tipus de document digital. També es poden copiar parts del document, siguin text o gràfics, per utilitzar en altres aplicacions, tret que aquesta possibilitat estigui bloquejada (els fitxers d'Acrobat poden estar protegits de modificar i/o de copiar part d'ells.)

Els principals avantatges que ofereix un document PDF estan en que el format que l'autor ha donat al document, tant pel que fa al disseny de la pàgina com la tipografia i el color, es mantenen per complet, amb independència del sistema operatiu del lector. Això no passa amb les pàgines web, ja que a través de la configuració del navegador, el lector pot veure o no les imatges, canviar els colors i el tipus de lletra, etcètera. A més, un arxiu pdf pot contenir imatges vectorials que no perden qualitat si augmentam el detall amb què ho llegim (l'equivalent a això pot ser els fitxers de flash que poden tenir enllaçats les pàgines web). Un document PDF es llegeix igual, per tant, amb l'Acrobat reader tant a un Mac com al PC o Linux. Com hem esmentat, molts programes inclouen el seu manual, i diferents fitxers d'ajuda, en format Acrobat. De fet, alguns fabricants de programes han suprimit el manual imprès i tan sols inclouen l'ajuda com a PDF. Així, podem donar un cop d'ull al manual i només imprimir aquelles seccions que ens interessen més o que trobem més dificultoses.

Com es crea un document pdf
La millor solució per publicar digitalment en acrobat-pdf és, naturalment, tenir el programa específic d'Adobe: Acrobat. Donat que el seu cost és elevat, aquesta opció només la tindreu en compte si heu de produir gran quantitat de projectes. Acrobat és un paquet que inclou diferents utilitats per poder crear i modificar documents pdf. La peça base de la suite és Acrobat. L'interfície és semblant a la d'Acrobat Reader, però aquí hi ha una sèrie més d'opcions per retocar els continguts, afegir índexs i miniatures, i altres opcions.

Acrobat Distiller i PDF Writer, un cop instal.lats al sistema, funcionen com a impressores. En tenir un document llest des de qualsevol apliació, escollim l'opció d'imprimir i elegim com a impressora PDF writer o Distiller. En comptes d'imprimir físicament, el que fan aquests programes és generar el codi postscript necessari per a la creació del fitxer pdf. Ambdós programes tenen diferents opcions per configurar la sortida: tamany de les pàgines, compressió de les imatges, etc.

En general, pdf writer és més senzill de manejar, i permet també la incrustació de fonts. Però no serveix si el fitxer ha d'incloure gràfics vectorials (eps). Distiller es pot configurar més en detall i localitza automàticament les fonts type 1 per incrustar-les. N'hi ha prou amb indicar-li a quines carpetes del sistema estan guardades.

Crear fitxers pdf sense tenir Acrobat és possible, ja que molts programes actuals incorporen un filtre d'exportació (i alguns també importació) que crea aquest tipus d'arxiu. Per exemple, Corel Draw té aquest filtre d'exportació. No tindrem el grau de control que ofereix Acrobat, però...

També existeixen diferents utilitats gratuïtes o share que permeten generar pdf. Una utilitat interessant és HTMLDoc, un programa gratuït que genera un pdf a partir de la o les pàgines web que li indiquem. L'avantatge que té és que en un sol fitxer inclou totes les imatges, enllaços interns, etcètera. Així, podem condensar en un arxiu únic un conjunt de pàgines. Opció interessant per transportar pàgines web d'un ordinador a un altre. Es pot obtenir gratuïtament (vegeu la secció de Cheapware).

Essent una variant del codi postscript, els fitxers pdf poden incloure gràfics vectorials, com ara els .eps, i en ampliar zones de la pàgina per veure detalls, no es perd qualitat ni a les lletres ni a aquests gràfics. Els documents pdf poden estar definits amb una ressolució variable, de manera que els seus continguts poden estar optimitzats per veure's en pantalla (baixa ressolució), per a la impressió amb una impressora de baixa-mitjana ressolució, o fins a altres ressolucions, per a la impremta. El tamany dels fitxers pdf pot ser força compacte, sobre tot si està destinat a veure's en pantalla. Això permet que es puguin transferir electrònicament amb relativa facilitat. Molts webs inclouen per aquest motiu fitxers pdf.

Els tipus de lletra que utilitzem al document es poden incrustar (sempre que ens ho permeti el fabricant de la font.) Així, el tamany del fitxer pdf augmenta un poc, però podem estar segurs que es conservaran tots els atributs tipogràfics del document. Per evitar que el tamany dels fitxers augmenti massa, Acrobat permet incloure un sub-joc dels caràcters, amb la informació necessària per dibuixar en pantalla només aquells caràcters que figuren al document.

Cal dir que les fonts que funcionen millor per a la incrustació són les fonts type 1; no cal tenir-les instal.lades. Basta que estiguin activades i indicar en quina carpeta estan els fitxers de les fonts; les fonts truetype, en canvi, sí cal que estiguin instal.lades.

 

web de Octavo.com

pdf de Octavo

El web de Octavo (www.octavo.com), un fascinant projecte de recuperar digitalment valusoso llibres antics com els Poemes de Shakespeare (imatge inferior) en format PDF.

Enllaços interessants sobre PDF.
La primera pàgina que convé visitar és Adobe, el creador del format pdf i d'Acrobat. Podem baixar gratuïtament el Reader en la seva darrera versió i obtenir informació general i suggerències sobre pdf.

From Paper to Web és un molt interessant manual sobre la creació de documents digitals. Un bon llibre que es pot descarregar gratis -en format pdf, naturalment- de les pàgines de Adobe Press. És un bon regal (el llibre costa 45 dòlars.)

Pure PDF, PDF Planet i PDF Universe són webs dedicats a tot allò relacionat amb PDF que ofereixen, entre altres coses, interessants idees i consells, enllaços i programes relacionats amb la creació i modificació de fitxers pdf.

Octavo és una editorial molt particular. Un exemple magnífic de les aplicacions de les noves tecnologies. Reediten digitalment edicions antigues de llibres que són obres molt valuoses. Utilitzen el format pdf per reproduir fidelment les imatges, la tipografia, la textura del paper... però per una altra banda el text és totalment editable (es pot copiar, cercar paraules...) i inclou un índex amb hiperenllaços, miniatures. Fascinant. Aquests llibres es venen en forma de CD-Rom, i a un preu assequible (al menys en comparació amb el que costaria, per exemple, l'original de De Humani Corporis Fabrica de Andreas Vesalius!!) A la seva pàgina ofereixen mostres gratuïtes de part dels seus llibres i expliquen en detall el procés de creació. Una visita obligada.

a dalt    { A dalt }


[ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial