Google


Il.lustració a color.
El mètode més utilitzat per preparar il.lustracions en color es basa en els passos que comentam aquí. Per exemple, totes les divertides il.lustracions de Terry Colon a suck.com, segons ell mateix explica, estan fetes així:

1. Treballam en paper. Fem un esbós a llapis (aproximadament a un tamany igual o més gran, fins al doble) del tamany que haguem de tenir en pantalla o imprès. Passem a tinta, amb retoladors o el que sigui. Si som valents i volem fer una cosa ràpida i espontània, podem dibuixar directament a tinta! No cal aplicar colors, aquí. Ho farem més endavant.

Una forma de treballar que sol convenir en molts casos és el dibuixar sobre papel fi, semitransparent. Així podem preparar diferents elements, per combinar-los posteriorment, amb una relació de tamanys correcta i a la posició que correspon.

2. Escannejam a 300-400 dpi. En comptes d'escannejar directament en blanc i negre, sol anar més bé escannejar en escala de grisos, i després, aplicar contrast a la imatge fins que es veu satisfactòriament, i convertir-la a blanc i negre.

3. Retocam la imatge, si cal, amb el programa de pintura (Photoshop, Paint Shop, Photopaint...) Eliminam brutícia, tancam línies que hagin quedat obertes, omplim àrees senceres de negre o de blanc...

 

Construcció d'una il.lustració per capes; el procés s'assembla molt al procediment clàssic dels dibuixos animats, on es superposen làmines d'acetat transparent on estan dibuixats els diferents elements de l'acció.

4. Vectoritzam la imatge amb Streamline o Corel-Trace (també es pot vectoritzar directament dins de Xara o de Freehand).

capes

5. Passam al programa de dibuix...Corel Draw, Illustrator, Freehand, Xara... Aplicam color, modificam parts de la imatge, afegim lletres...deixam la imatge pràcticament llesta. Treballar en format vectorial permet molts efectes de copiar i aferrar parts, fer fusions, i mil efectes més.

Amb aquests programes treballam combinant diferents elements, amb un mètode de treball per capes que recorda els dibuixos animats (vegeu imatge a dalt.)

Determinats efectes no es poden obtenir amb el programa de dibuix i potser s'hauran d'aplicar amb un programa de pintura, a partir d'un fitxer exportat des del programa d'il.lustració vectorial.

6. El fitxer definitiu pot ser el format natiu del programa d'il.lustració, o podem exportar-lo com a shockwave flash (SWF), gif, jpg... segons convengui. Si l'exportam com a mapa de bits, si cal podem optimitzar-lo o aplicar efectes especials amb un programa de Pintura o un programa de gràfics per al Web, com Fireworks o Imageready.

 

Una il.lustració acabada; està formada per dos dibuixos independents que s'han dibuixat en paper semitransparent; s'han escannejat i vectoritzat i finalment s'han col.locat i acolorit amb el programa de dibuix. El fons és un motiu de mapa de bits.

 

Voleu veure exemples de les il.lustracions originals de l'autor, i obtenir-ne mostres gratuïtes? Aneu a la pàgina d'il.lustracions.

cuiner

Aquest mètode és útil sobre tot per imatges relativament simples, com les del exemple o les esmentades vinyetes de Terry Colon. El consell que aquest dóna als il.lustradors es una cita del dibuixant Wally Wood: "mai dibuixeu el que podeu copiar; no copieu allò que pogueu calcar; i evitau calcar el que es pugui retallar i aferrar".

Per tasques d'acolorir imatges més complexes, val més emprar un mètode com el que discutim a l'article sobre acoloriment de còmics.

a dalt   { A dalt }


[ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial