Google


Continguts de la secció:
Idees per a la composició (layout)
Un arxiu gràfic: un recurs imprescindible.
Solucionar problemes amb ell text.
Utilitzar plantilles i estils
Retícules i guies.

Normes bàsiques per al text dels documents.
El fascinant però difícil món del color.

Durant la darrera dècada ha canviat per complet la manera en què s'entén el procés de producció editorial i, com es prepara el text i els gràfics que constitueixen les publicacions. Els sistemes digitals s'han imposat per complet.

Els programes que són l'essència de l'autoedició -o composició digital de documents- són:
 Els programes de composició de pàgina, com PageMaker, QuarkXpress o InDesign. (pretenen fer el mateix algunes alternatives més casolanes com Microsoft Publisher o Serif PagePlus).
 Aplicacions d'il.lustració (o dibuix vectorial), com ara Illustrator, CorelDraw o Freehand.
 Utilitats de tractament de imatges i fotografies, com Photoshop o Paintshop Pro.

De fet, als darrers anys hi ha hagut una tendència a inflar aquests programes, afegint prestacions, de manera que poden dur a terme tasques de gairebé les tres bases de l'autoedició. Conseqüència principal: programes que s'han fet innecessàriament complicats, devoradors de recursos i lentos, que de vegades fan enyorar les primeres versions, ràpides, simples i enfocades a tasques més concretes. De tots aquests programes i què ofereixen en parlam a la secció segona.

La forma de treballar i els formats d'arxiu que manejarem depenen molt de si el producte final serà una publicació escrita o si serà un document per "penjar" a la web. Discutirem més detalls sobre l'obtenció i processat d'imatges i els formats d'arxiu que es maneja a cada cas, a les seccions "Il.lustració digital"i "Maneig de les imatges".

Una bona manera d'entendre com ha canviat la idea tradicional que podíem tenir de la publicació de revistes, llibres, butlletins, etcètera, és pensar en el que suposa la web, la WWW. A més, en part impulsats gràcies a Internet, surgeixen als darrers anys nous sistemes de publicació digital, com ara el format Acrobat PDF (que significa format de document portàtil), amb unes molt interessants qualitats que analitzam en un apartat d'aquesta secció de Vigital.

Finalment, la Galeria conté una col.lecció d'enllaços útils per aprendre més o veure exemples interessants. També discutim algunes alternatives de disseny que solen donar els millors resultats.

Un recull de recomanacions generals per al disseny gràfic, segons els millors especialistes:

 El disseny ha de servir al contingut, i s'ha d'elaborar en funció d'aquest.
 El disseny ha d'estar ben organitzat o estructurat.
 Ha d'haver-hi contrast entre els elements, ajudant a diferenciar-los, però dins d'una unitat.
 Els elements clau han d'estar emfatitzats.
 Un bon disseny tendeix a la simplicitat.
 La consistència ha de ser un criteri prioritari.

Disseny -amb seny.
El problema principal és -a la vista de totes aquestes possibilitats- voler fer-ho tot, tot ara mateix i tot mesclat... i això du ràpidament a resultats caòtics. Però és difícil resistir-se. En preparar aquests materials no he pogut evitar caure en aquest parany... voler fer servir més colors, més lletres, més imatges, més recursos...

Sempre cal pensar una cosa: no només pel fet de que ens sigui possible manejar milers de colors, centenars de lletres, dotzenes d'efectes especials, i poder combinar-ho tot de un milió de maneres, no vol dir que ho haguem de fer! Els nostres treballs, les nostres publicacions no han de semblar un catàleg de colors de pintura, o un cartell de circ (tret que, deliberadament, vulguem obtenir aquest efecte.)

Les regles bàsiques del disseny són aplicables també al disseny digital. La simplicitat, la consistència, una bona composició, són garantia de bons resultats, com ho eren abans de la invenció dels ordinadors. Per tant, un requisit previ abans de pretendre fer res de qualitat, amb l'ordinador o sense, és anar a la biblioteca i repassar-se bé alguns manuals de disseny gràfic.Dels editats en castellà (de català ja no dic res perquè l'oferta encara és més magra) destaquen les editorials G.Gili i Blume. L'oferta en anglès és molt més extensa, igual que els webs que es dediquen al disseny gràfic i l'autoedició.


    [ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial