Google


Idees per a la composició (layout)
Un arxiu gràfic: un recurs imprescindible.
Solucionar problemes amb ell text.
Utilitzar plantilles i estils
Reticles i guies.

Normes bàsiques per al text dels documents.
El fascinant però difícil món del color.

 

Suggerència de categories de classificació per un arxiu gràfic.

 1. Paisatges naturals
 2. Arquitectura
 3. Interiors, decoració
 4. Objectes diversos
 5. Fauna
 6. Flora
 7. Comestibles
 8. Textures.
 9. Indumentàries
 10. Personatges
 11. Postures corporals
 12. Grups de persones
 13. Cares, retrats
 14. Obres d'art
 15. Idees interessants diverses: disseny, lletres...


Per a treballs de disseny gràfic, tenir una col.lecció ben desada i organitzada de materials gràfics de referència és imprescindible.

Quan necessitem alguna imatge concreta podrem accedir-hi ràpidament. A més, fullejar un arxiu gràfic és sempre una font d'inspiració.

Existeixen materials que serveixen com a arxiu gràfic sense necessitat de fer-hi res: enciclopèdies, una bona biblioteca, una col.lecció de revistes ja tenen tot més o menys organitzat i fàcil de consultar. Però el que ens convé és tenir un arxiu específic, elaborat segons els nostres propis criteris.

Arxiu de paper.

Una manera d'afegir materials a l'arxiu és simplement repassar-se les velles revistes, diaris, catàlegs, segells, etiquetes i envasos... qualsevol material imprès, abans de portar-lo al contenidor de paper. Retallem, arrabassem fulls sencers... tot allò que ens crida l'atenció visualment. Reproduccions de pintures, il.lustracions interessants, fotografies, composicions atractives de pàgines, textures, ús de tipografia, logotips... tot allò que ens atregui. Naturalment, algunes revistes tenen tantes coses d'interés què és millor deixar anar les tisores i desar l'exemplar sencer!

A mesura que fem una sessió de retallar, per estalviar feina ja podem col.locar els retalls en munts temàtics -seguint el mateix criteri que l'arxiu gràfic. Quin ha de ser aquest criteri de classificació? Això depèn dels interessos particulars, però pot ser quelcom semblant a la taula del costat.

Per tenir a punt un bon arxiu ja només cal passar-lo al suport que ens convengui: una capsa amb separacions, un arxivador d'oficina, carpetes, un quadern arxivador d'anelles... Les coses petites poden aferrar-se a fulls més grans, i les més grans es deixen tal quals.

L'arxiu gràfic serà no només una valuosa eina per al disseny i el dibuix, com a referència i font d'inspiració, sinó també un plaer per a la vista, un entreteniment que anem ampliant i renovant cada cop que afegim materials nous.

Arxiu gràfic digital.
Seguint els mateixos principis que per a un arxiu gràfic més convencional, quan disposem de molts fitxers gràfics es fa necessari organitzar-los temàticament, tant per qüestió de simplificar el seu maneig com per a poder veure'ls més còmodament a la cerca d'idees.

Existeixen diferents programes que fan la tasca d'organitzar els fitxers gràfics. Tots aquests programes tenen unes prestacions semblants:

 • Reconeixen un gran nombre de formats gràfics distints;
 • mostren miniatures de les imatges per veure-les més còmodament, i deixen imprimir aquests catàlegs en miniatura;
 • permeten incloure comentaris, i paraules clau referents als fitxers o les carpetes que els contenen;
 • col.loquen els llistats alfabèticament, per tamany, data, tipus, etc.;
 • fan algunes funcions bàsiques de maneig dels fitxers: canviar nom, convertir a altres formats, moure a una carpeta diferent, copiar...

Àlbums digitals.

Algunes de les aplicacions més utilitzades són les següents:

ACDSee, un visor molt complet. És un programa Shareware i es pot provar gratuïtament. Resulta molt senzill de manejar i es poden configurar molts detalls de la manera en què es mostren els fitxers i les seves miniatures; també aporta una sèrie d'utilitats de maneig de fitxers bastant interessants.

Extensis PortFolio. És un programa dedicat a la administració de grans volums de fitxers multimèdia i incorpora potents funcions de maneig de bases de dades dels fitxers indexats.

Ulead Album (una utilitat que incorpora PhotoImpact.)

Paint Shop Browse, inclòs amb el clàssic editor d'imatges Paint Shop Pro.

Corel Mosaic, la utilitat de maneig de fitxers gràfics que inclou Corel Draw. Específicament per a Corel Draw, existeix un organitzador del seu clip-art molt útil, i gratis: s'anomena RomCat, i és essencialment una base de dades amb els milers de dibuixos que inclou la suite de Corel , convenientment indexats. Es pot cercar per paraules clau allò que ens interessa i automàticament ens ho troba, ens mostra una miniatura i permet obrir-lo a Corel sense necessitat de cercar per dins de la selva de carpetes que suposen els CD-Roms de clipart. Si teniu Corel Draw (versió 7 o posterior,) us convé baixar-vos aquesta joia de la web!

HTML Imager. Per acabar, existeix un programa que fuig un poc d'aquesta idea, d'organitzadors d'imatges, però que té el seu interès. A més, és completament gratuït, i en parlam a la secció de Cheapware. És l'HTML Imager. El que fa és crear una pàgina web amb totes les imatges GIF i JPG que contengui el directori que li indiquem. És una manera ràpida de crear catàlegs en forma de pàgina web.

 

Dos exemples d'organitzadors d'imatges digitals; mostren unes miniatures de les imatges, i opcionalment la imatge a tamany complet.


   [ Vigital ] [ Contactar ] [ Manual de diseño en castellano ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com
pàgina inicial