Google


L'equip dels programes

Programes del sistema operatiu
Utilitats del sistema
Utilitats per a les comunicacions
Programes de gràfics
Programes "ofimàtics"
Manejant els programes en equip.
Informació sobre StarOffice

Per preparar els nostres documents, les nostres pàgines web, els nostres gràfics, ens calen els programes necessaris. Sovint amb la compra de pc s'inclou una col.lecció de programes que de per sí ja permeten fer gairebé de tot.

En general, els programes que ens interessa comentar aquí podem agrupar-los en una sèrie de categories, unes de tipus general que utilitza tot usuari, i altres més específiques del disseny i l'autoedició.

Programes del sistema operatiu
Vénen ja inclosos amb aquest. Permeten administrar els fitxers, cercar documents, configurar el funcionament, etc.

Utilitats del sistema
Antivirus, compressors/descompressors de fitxers, controladors de fonts i multimèdia... en funció dels nostres interessos, podriem dedicar un apartat sencer a algun d'aquests tipus de programes (aquí ho farem amb els programes de tipografia).

Utilitats per a les comunicacions
També són programes que o bé venen inclosos amb el sistema operatiu, o bé són gratuïts. Els navegadors, programes de correu electrònic, clients de ftp, editors de pàgines web...

Programes de gràfics
Tot allò per manejar, crear i modificar fotografies i imatges en general. L'oferta inclosa amb windows és molt esquifida (un bàsic Paint, útil per gràfics molt senzillets), però és fàcil que amb la compra del pc tingueu com a complement un paquet de programes gràfics com CorelDraw, o que amb el vostre escànner o impressora hi vengui inclòs Adobe Photoshop LE, Ulead PhotoImpact o algun programa semblant.

Programes "ofimàtics"
Un processador de textos, un full de càlcul i una base de dades. Tot allò necessari per a l'usuari típic, i que sovint també inclou la compra del pc. El paquet ofimàtic més difòs és MS-Office, que inclou Word, Excel, Access i Powerpoint, que són respectivament els programes de les tres classes citades, i una utilitat de presentacions audiovisuals (Powerpoint). També són molt coneguts Lotus Smartsuite i Corel Wordperfect Suite. Darrerament guanya adeptes una suite gratuïta: StarOffice. Es pot descarregar des del web, però donat el seu gran tamany, convé més obtenir-la amb un cd-rom dels que obsequien amb els revistes d'informàtica (per exemple, amb PC actual, febrer del 2000.) Més informació sobre aquest increïble chollo més avall...

A les pàgines de Vigital tractam especialment programes d'aquestes categories: disseny gràfic i autoedició, programes per al web i programes de maneig tipogràfic.

Donant un cop d'ull a aquests tipus de programes, feu balanç. Què és el que teniu al vostre equip? Van ser generosos en comprar-lo? Heu comprat o obtingut d'alguna forma no confesable els programes? Si no és així, hi ha remei senzill: aneu a la següent secció, Cheapware, on tractem de programes que, com se sol dir són triple-B ("bueno, bonito y barato, como la carne de gato en el economato".)

Per aprendre més, abunden llibres de referència sobre gairebé qualsevol programa. La editorial Anaya (Anaya-Multimèdia), és una de les que té un catàleg més complet. A la xarxa també abunden recursos de referència general per treure més partit a l'ordinador i tutorials, ajudes i FAQs (preguntes que es fan sovint) de tota casta. Als grups de discussió (newsgroups) existeixen fòrums dedicats a pràcticament tots els programes i si hi publicau alguna qüestió, sovint obtindreu resposta de forma ràpida i concreta.

diagrama de treball -Pitgeu a sobre per veure'l ampliat

Un diagrama de "flux de treball": Pitgeu a sobre per veure un esquema ampliat en una nova finestra, mostrant les possibilitats de treball conjunt entre els diferents programes que manegen text i imatge.

Manejant els programes en equip.
El que és interessant de l'ordinador no és tant el treball amb una eina concreta, sinó treballar de forma combinada entre diferents aplicacions, i aprofitar allò que hem fet amb un programa per un treball que facem amb un altre. Per exemple, dins d'un informe de resultats, podem incloure-hi dades d'un full de càlcul i qualsevol canvi que facem a aquest pot actualitzar-se automàticament. Això s'aconsegueix amb una forma especial de pegar que es diu "vincular" o "incrustar".

Si volem treballar simultàniament amb diferents programes és molt convenient aprendre algunes dreceres de teclat que acceleren el pas d'una finestra a una altra. Hem preparat un esquema al qual es relacionen entre sí els principals tipus de fitxers i programes que un professional creatiu (o un afeccionat, tant s'hi val) maneja habitualment, i les relacions que hi ha entre ells. Donau-li un cop d'ull.

Aquest diagrama de treball serveix com a planificador de tasques i per suggerir noves formes de treballar.

El que és més interessant de la forma de treballar que suggereix aquest diagrama són els següents aspectes:

  Poder reutilitzar fitxers entre diferents programes i projectes. Seguir mètodes de treball comuns tant per a la producció de material imprès com per documents electrònics o per a la xarxa.
  Existeixen determinats formats de fitxers gràfics o de text que són aprofitables per gairebé la totalitad de programes (fitxers de text .txt, determinats formats gràfics). Aquests formats són especialment útils perquè permeten separar la forma del contingut, i la reutilització que esmentam abans.
  Podem manejar de forma combinada material procedent del web, materials multimèdia, o d'elaboració pròpia.
  En general no hi ha una sola manera de fer les coses. Cadascú acaba per adoptar els estils de feina que li estalvien més temps i esforços. És a dir, referint-nos a l'esquema, és possible seguir diferents rutes i aturar-se en diferents punts (programes) per arribar al final a un mateix resultat. El que importa és el talent i la creativitat que posem en joc.

El que NO farà per nosaltres cap programa és imaginar o decidir les coses importants. Podrà ser més o menys intel.ligent i facilitar-nos les tasques. Cosa que no fan determinats sistemes d'ajuda: personalment, odïi aquells programes que volen ser més llests que l'usuari i s'avencen oferint opcions i ridículs assistents que no fan més que nosa! (estil assistents dels productes microsoft) Al cap d'uns minuts molta gent està cercant com desactivar-los...

 

 

opcions a Staroffice

StarOffice integra totes les aplicacions baix una interfície comuna; en comptes d'un trencaclosques d'aplicacions separades, totes realment funcionen dins d'un tot integrat.

 

StarOffice: tot en un, un per a tot.
Donades les especials característiques del producte, hem preparat algunes notes més sobre StarOffice. Un cop provat aquest gran conjunt de programes, no ens queda més remei que fer-ne un comentari més extens. Si voleu tenir un bon paquet de programes per fer pràcticament tot el que volgueu amb l'ordinador, sense gastar ni un cèntim, i sense complicar-vos la vida elegint diferents opcions, no hi ha dubte de que heu d'aprofitar aquesta oferta de Sun Microsystems.

Aquesta mega-suite la regalen (quan productes semblants -fins i tot amb menys prestacions-tenen un cost molt elevat) a Sun Microsystems, i està disponible per descarregar des de la seva web (http://www.sun.com o de http://www.stardivision.com) o també en cd-roms gratuïts com els que vénen amb revistes. Per què és gratuït per als usuaris? No entrarem en detalls de picabaralles entre les grans empreses d'informàtica, però potser és una estratègia de competència amb Microsoft i altres companyies. Per a determinats usuaris, a més, ofereixen serveis complementaris, com servei tècnic o suport, manuals impressos, etc. que sí tenen un cert cost i suposen per tant un ingrés per al distribuidor. Sigui com sigui, resistir-se a una oferta tan bona és impossible!

Amb aquests programes podeu equipar una empresa sencera, de forma legal, i amb cost zero. StarOffice ofereix molt a l'usuari: amb el paquet de programes que inclou cobriu pràcticament totes les necessitates que pogueu tenir de creació de documents d'oficina i fins i tot de documents per a Internet. Amb la compatibilitat que manté amb la resta d'aplicacions comercials (com ara Word, Excel...) i el seu maneig semblant a qualsevol altre programa per a Windows, no hi ha cap problema per utilitzar-lo a fons des del principi.

Característiques principals.
Destaca la seva compatibilitat amb qualsevol versió de Office (fins i tot la més recent, 2000), de manera que es poden utilitzar els seus documents sense cap problema. Donat que es basa en la plataforma Java, els documents de StarOffice són multiplataforma, és a dir, es poden obrir sense necessitat de canvis a diferents màquines (amb sistemes operatius distints: Solaris, Windows, Mac, Linux) Això fa de StarOffice una solució ideal per treballar en grup en equips que utilitzen diferents tipus d'ordinador i sistema operatiu.

Totes les aplicacions estan totalment integrades en un mateix entorn operatiu: s'accedeix a elles a partir d'un menú comú, sense que es tengui la sensació de sortir de la mateixa aplicació. Les capacitats del programa són tan bones -si no superiors- a les de qualsevol dels paquets ofimàtics corrents (Smartsuite, Wordperfect o MS Office). I, com a afegit, inclou alguns extres que no trobam en aquests, a més d'una excel.lent preparació per a l'ús d'internet i del treball en grup.

Quins programes inclou StarOffice.
Escritori de StarOffice (Desktop) és un espai de treball integrat entre totes les aplicacions que formen la suite. Això es veu en voler crear un document nou; podem triar entre qualsevol dels programes que componen StarOffice. Està perfectament preparat per al treball en equip, i permet preparar reunions i assignar tasques al grup de treball, enviant si cal els missatges necessaris en forma de e-mail.

 • StarOffice Writer és un complet processador de text amb prestacions que igualen a les de Word (i és compatible amb qualsevol versió d'aquest); fins i tot permet algunes funcions de DTP bastant avançades, com crear marcs de text que enllacen el text automàticament entre si.
 • StarOffice Calc és el full de càlcul, amb totes les prestacions que cal esperar, inclòs un simulador de canvis, que permet veure "què passaria si..." s'introdueixen canvis en determinats paràmetres.
 • StarOffice Base, el programa de base de dades.
 • StarOffice Impress, un programa de presentacions en pantalla, semblant a Powerpoint (amb el que és compatible, com la resta d'aplicacions de la suite.)
 • StarOffice Draw, un complet programa d'il.lustració vectorial. Les seves prestacions no tenen res que envejar a les versions bàsiques d'altres programes d'alt nivell, com Corel Draw. Inclou un vectoritzador automàtic, creació dinàmica de diagrames de flux, dibuix a escala amb cotes, creació de textures i transparències...i també inclou una bona col.lecció d'imatges llestes per usar.
 • StarOffice Schedule: una agenda que ajuda a planejar i organitzar les tasques individuals o d'un grup de treball.
 • StarOffice Mail, un complet programa de correu electrònic, amb suport de múltiples comptes; pot importar les dades d'Outlook i Netscape.
 • StarOffice Discussion: client per accedir als grups de notícies (newsgroups), que també admet múltiples servidors de notícies.
 • Navegador integrat: basat en el HotJava, es pot navegar per internet des de qualsevol de les aplicacions de StarOffice. La xarxa està, doncs, plenament integrada en el funcionament del programa. Si es desitja, però, es pot substituïr per l'Explorer.
 • Editor de HTML visual; qualsevol aplicació pot crear pàgines web amb els seus continguts.
 • I encara inclou una sèrie d'utilitats més que no són precisament menors: StarOffice Image, per editar fotografies i imatges de bitmaps; amb molts filtres especials. StarOffice Chart, editor de gràfics basats en dades numèriques molt fàcil d'usar. StarOffice Math: un editor de fòrmules. StarOffice Gallery: visualitzador multimèdia. I més coses...

Si encara ho dubteu, instal.lau el programa, a no ser que ja tingueu una col.lecció d'eines excel.lent com aquesta.

   [ Vigital ] [ Manual de diseño en castellano ] [ Manual de diseño digital, en castellano ] [ Contactar ] ] galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com Què fer i com Cheapware i Enllaços Programes Organitzar-se
pàgina inicial