Google[Aquesta pàgina formava part inicialment d'un Web escolar on s'inclouen diferents col.leccions d'enllaços comentats]
Els programes que us aconsell a continuació tenen total garantia. Són programes BBB -bons, bonics i barats. I tant! la majoria són Freeware: podeu utilitzar-los sense cap limitació, i de forma completament legal, sense pagar-ne ni un duro.
    Alguns són programes shareware i només es poden emprar de forma legal dins del periode de prova que indiquen.
    Aquí en general no tractarem de programes comercials que siguin més o menys cars, perquè no tothom els té. El que si hi trobareu són versions de demostració o prova, les quals de vegades es poden aprofitar, no tan sols per aprendre a manejar el programa o veure com és, sinó anant un poc més enllà.

    Programes comentats:

StarOffice: completa suite d'aplicacions... processador de textos, full de càlcul i molt més. Gratis!
Netscape i Explorer: les grans Suites de Navegació per Internet, correu, notícies, creació de pàgines web...
Adobe Acrobat Reader, per llegir, imprimir els cada cop més utilitzats fitxers PDF (Portable Document Format).
Un potent editor de text: NoteTab Light.
Editors de fulls d'estil (CSS): YStylist i Cascade.
Un editor de pàgines web excel.lent i amb molts extres: First page 2000.
HTMLImager, programa que permet crear catàlegs d'imatges en format de pàgina web.
Web Reaper, per descarregar automàticament pàgines Web i altres documents del Web,mentre fem altres coses o naveguem.
Net Vampire i Gozilla, potents programes per descarregar documents del Web, amb moltíssimes opcions. Utilíssims. Imprescindibles, gairebé, per descàrregues de grans fitxers.
Ws_ftp, per pujar i baixar fitxers per ftp.
Xara Webster, especialment enfocat al disseny de gràfics optimitzats per al www.
PaintShop Pro 4, un conegut programa de pintura-fotografia(edició d'imatges de mapa de bits).
CorelDraw , un dels més coneguts paquets d'aplicacions gràfiques per als PCs.
Animació de GIFs amb GIF Construction Set o Animagic.
Adobe Photoshop, el programa d'edició de fotos i pintura més conegut. i professional.
Diverses utilitats de tipografia: Font Loader, Font Lister

Aquests programes es poden obtenir de la web dels fabricants i, en molts casos, utilitzant servidors de fitxers com els que relacionam més avall.

 

Per treballar amb l'ordinador cal, d'entrada, un bon paquet d'aplicacions, el que s'anomena una "suite" d'oficina. La més coneguda és MS-Office. És molt probable que la tingueu. Si no la teniu, hi ha que tenir en compte el seu elevat preu. Per sort hi ha una molt bona alternativa totalment gratuita i ben actualitzada: StarOffice de Sun. Es pot obtenir en CD o bé baixar-se del web de Sun (encara que aquesta darrera opció no és molt aconsellable -són 65 MB.)

Aquesta és l'oferta del mil.leni! Llegiu un poc més d'informació a la pàgina de Programes.

Per veure i imprimir els fitxers d'Acrobat PDF, el lector gratuït d'Adobe (Adobe Acrobat Reader) És fàcil obtenir-lo en CD, però també està disponible al web d'Adobe (el qual, a propòsit, val la pena visitar).

Per fer documents PDF cal tenir un programa que pugui exportar-los. Molts programes comercials actuals tenen aquesta prestació. Un programa gratuït, HtmlDoc, permet fer un document PDF a partir d'una pàgina Web o un conjunt d'elles.

És segur que deus tenir instal.lat bé el Netscape Navigator, bé el Microsoft Internet Explorer, o tots dos. Amb aquests programes ja estan cobertes totes les necessitats bàsiques de l'internauta -al menys al principi!- És convenient tenir les versions més actualitzades -sempre són freeware.Ambdós inclouen el navegador, correu electrònic i notícies i ,de propina, editors visuals de pàgines Web (Composer de Netscape, FrontPage de Explorer).. Aquests programes són bastant voluminosos i convé instal.lar-los des de disc. Tanmateix, als webs de www.netscape.com o de www.microsoft.com s'hi poden descarregar de franc.


Dos editors freeware de CSS: YStylist i Cascade. Permeten, de forma simple i intuïtiva, crear fulls d'estil amb què donar de forma còmoda format a tot un Web, i a més amb un major control sobre la forma en què es veuran les pàgines. Qualsevol dels dos són absolutament recomanables i senzills d'emprar. Cascade és el més complet. Té alguns detalls un poc especials, però l'ajuda és molt completa.
Ystylist: Fitting Solutions
Cascade from Balthisar software

1st page 2000

 

First page 2000 (imatge a sobre) és realment un dels millors editors de pàgines Web que hi ha, adaptat als darrers estàndards (fulls d'estil, javascript, html dinàmic, etc.) Té tota classe d'extres -per exemple, per incloure imatges que canvien ("mouseovers"), menus desplegables, etc. És certament un tresor, tot i que calen uns certs coneixements de què és l'HTML. Tanmateix, inclou guies i ajudes molt detallades...I és, per variar, gratis! Es pot baixar de la pàgina de Evrsoft.

HTMLImager produeix una pàgina Web mostrant totes les imatges GIF i/o JPG del directori que es trii, amb un rètol indicant nom i tamany. Per tant, és útil per preparar automàticament catàlegs online d'imatges. Freeware. Es pot obtenir de la mateixa adreça que el NoteTab Light, un fantàstic editor de text , també freeware, amb moltes possibilitats: els podeu obtenir del web dels seus autors.

Web Reaper permet descarregar de forma automàtica un lloc sencer d'Internet. El programa es pot configurar fins al mínim detall i és molt simple d'utilitzar, alhora que efectiu. Es pot baixar gratuïtament de http://www.otway.com/webreaper/webreaper.html

El que fan tant Net Vampire com GoZilla és manejar la descàrrega de fitxers de gran tamany (utilíssim per a programes, mp3...). Si el servidor ho permet, fins i tot es pot reprendre una descàrrega que s'ha interromput o dosificar-la de manera que cada vegada que naveguem es vagi descarregant un bocí un fitxer de gran tamany. Molt configurables i absolulament recomanats. Per si fos poc, gratis els dos.

Ws_ftp le és un programa de ftp "clàssic", es a dir, permet pujar i baixar fitxers a i des d'un servidor, bé per accés anònim, bé autoritzat. Simple i efectiu. És completament gratuït: http://www.ipswitch.com/


Xara Webster és un magnífic programa especialment pensat per crear gràfics optimitzats per al Web. S'ha obsequiat amb una revista d'informàtica fa relativament poc. Potser el podreu obtenir també gratis del web de Xara. El germà major de Webster és Corel Xara 2, del qual n'hi ha que en conten meravelles, pens que justificadament. Un programa capaç de treballar tan bé com els grans -CorelDraw, Illustrator, Freehand- amb molts pocs recursos, ocupant poc espai i molt ràpid. No és gens car i si el voleu tastar, hi ha versió d'avaluació.Val la pena provar-lo.

Un programa clàssic del Shareware, que darrerament també s'ha obsequiat en versió completa (la versió 4, ara ja un poc antiquadeta), és el PaintShop Pro. Molt més senzill d'utilitzar que el Photoshop, i que permet totes les tasques bàsiques. Es pot obtenir de molts llocs que allotjen share, encara que potser només trobeu versions més actuals.


Per a gràfics vectorials, els programes més professionals són Adobe Illustrator i Macromedia Freehand. Dissortadament, són programes molt cars! (però si voleu donar-los un cop d'ull, hi ha versions de prova en CD i al web).
   Per sort hi ha alternatives que potser estan mancades de certes capacitats per al món de la imprenta, però que de fet, tenen moltes i bones qualitats, com Xara i CorelDraw.
    El que a mi m'agrada especialment és aquest darrer, CorelDraw, un molt potent programa de dibuix (forma part de tota una suite que també inclou Photopaint, Trace i altres.) Jo en tenc dues versions molt diferents: una, gratuïta, en CD-ROM -la versió 3. La regalaren fa uns anys amb PC Magazine. No té massa coses que envejar a les versions posteriors, i les supera en facilitat d'ús. Molt senzill però al temps poderós. La principal limitació és la manca de suport d'alguns formats ara molt corrents, com el JPG.
   És probable que tingueu CorelDraw 7 (moltes ofertes de PCs el duen com a regal) Si no, un bona opció pot ser comprar-lo. Ara, aquesta versió 7, que també tenc, molt sofisticada, val només uns mil durets i són TRES cd-roms amb 1000 fonts Truetype de primera qualitat, milers de gràfics clipart... donat que el programa es segueix actualitzant -va per la novena versió-, probablement acabin per vendre barata la versió 8, que encara ha millorat més.

Si vols construir alguna animació GIF, hi ha ha eines especials que podeu baixar-vos de qualsevol servidor de free/shareware, com el GIF Animator o GIF construction set.

Hom considera l'Adobe Photoshop com a l'estàndard en programes de tractament de fotografies i pintura. És molt potent i té efectes d'imatge realment increïbles i sofisticats. N'hi ha que diuen, però, que la corba d'aprenentatge dura devers deu anys... (!)
    La versió comercial del programa sol ser caríssima, però el fabricant intenta engrescar possibles compradors amb un tastet de versió de prova o tryout. L'única limitació que té és que no pot guardar-se la imatge o copiar-la cap a una altra aplicació.
    Per tant, el Photoshop 5 demo és totalment operatiu i sense límit de temps: es pot aprendre a manejar perfectament (de fet, per exemple, al suplement de el País "Ciberp@is" basaren en ell tot un curset) Per guardar les imatges creades, mirau el truc del costat.
    El programa és força voluminós i convé instal.lar des de disc; però al web de Adobe hi ha disponible per descarregar el Photoshop i també altres, com el Illustrator (un programa professional de dibuix que, igual que el Freehand és més conegut al món Mac que al PC), i molts més.

Utilitats de tipografia: Fontlister era inicialment Freeware, però les darreres versions semblen ser share (sense oferir massa de nou o millor!) és molt bo per gestionar fonts, imprimir mostres, instal.lar i desinstal.lar... molt recomanable. Però si realment necessiteu un administrador de fonts, i no trobeu la versió free, encara és millor Typograf. És shareware, i realment no hi ha res comparable. El seu preu resulta irrisori en comparació amb el que ofereix.

Font Loader (freeware) és també una petita meravella; permet carregar i descarregar de memòria les fonts que desitgem, de forma ràpida i còmoda. L'ajuda ho explica molt bé, a més.

Gairebé tots els programes relacionats aquí podeu trobar-los als CD-Rom que acompanyen habitualment les revistes d'informàtica. De tant en tant, fan un recull de les utilitats més conegudes, i dediquen números especials a utilitats per al web, per a disseny, etc. (Nota per als alumnes de Ca'n Peu Blanc -al centre estam subscrits des de fa anys a una revista i tenim dotzenes d'aquests discs a la vostra disposició; només cal que els demaneu al professor responsable).

 

 

Com guardar les imatges fetes amb un programa d'avaluació que "no permet" guardar?

De què serveix aquesta demo, si no es pot guardar la feina? Tan sols per aprendre a manejar-lo i encarar-s'hi?
    Això no és del tot cert, en realitat... si el que volem és una imatge no massa gran (si n'hi ha prou amb resolució i tamany de pantalla, és a dir, sempre que el que volguem siguin gràfics per al Web o il.lustracions de tamany modest), hi ha una solució senzilleta: en haver acabat la imatge, pitjar la tecla ImpPant.
    Aquesta acció captura una imatge de la pantalla, i després podem recuperar la imatge en un altre programa (per exemple, al Paint Shop pro, fent Editar->Pegar), per guardar-la després com calgui.

 

 

 

 

 

Zona de descàrrega de programes:

http://www.softseek.com , freeware32.com, Nonags, shareware.com, simtel.net/, tucows.com/, winsite.com i fontsnthings.com/ són col.leccions de programes freeware i shareware, organitzats per categories, que es poden baixar lliurement de la xarxa.

Les vostres suggerències poden millorar molt aquest Web! Les esperam!
[ Vigital ] [ La Teranyina d'Imatges ] [ Joan M. Mas ]galeria PDF Il.lustració digital Maneig de les imatges programes Què fer i com